Рецензія на фільм «Пан Ніхто»

У номінувався на «Золотого Лева» фантазії «Пан Ніхто» з Джаредом Лето, бельгієць Жако Ван Дормаль намагається з'ясувати, скільки життів може прожити одна людина.

У номінувався на «Золотого Лева» фантазії «Пан Ніхто» з Джаредом Лето, бельгієць Жако Ван Дормаль намагається з'ясувати, скільки життів може прожити одна людина

Головний герой Немо приходить до тями 120-річним дідом в далекому майбутньому і дізнається, що він останній смертний в світі, де ніхто більше не вмирає і де його власна швидка смерть зроблена головним об'єктом реаліті-шоу. Про своє минуле Немо (Джаред Лето) нічого не пам'ятає, але справно відвідує сеанси гіпнозу, під час яких пам'ять починає повертатися до нього: минуле своє герой бачить калейдоскопом розрізнених віньєток, які складають не в одну, а відразу в кілька історій. Про те, яка з них - справжня, Немо не говорить, чи то тому що не хоче, чи то тому що не може.

За відправну точку спогадів стає час до його народження, коли він і інші діти чекали свого «виклику» на Землю в місці, що нагадує рекламу памперсів. Вперше історія розшаровується, коли розлучаються батьки примушують дев'ятирічного Немо вибирати один між одним: мама їде на поїзді в аеропорт, тато залишається на пероні, хлопчик повинен вирішити. Коли поїзд рушає, Немо кинувся услід ... і то чи встигає, то чи немає.

Історій, в яких життя героїв розкладалися на варіанти, було розказано досить, але Ван Дормаль знайшов вихід: замість того щоб фіксувати зовнішні результати різних «а що якби», він розгорнув «Пана Ніхто» в голові героя, чию справжню особистість ми дізнаємося тільки в самому фіналі. Поїзд їде, світ розколюється навпіл. Один Немо живе з мамою в Канаді, де у нього, позврослевшего, трапляється пристрасний роман з Ганною (Діана Крюгер), донькою маминого коханця. Інший Немо залишається в Англії з батьком. У другій версії герой пише роман про Марс і не дуже вдало закохується в тривожну блондинку Елізу (Сара Поллі). На черговому «перехресті» в долі Немо з'являється симпатична азіатка Джин, між Немо і трьома його жінками розігрується вісім доль, як мінімум, три з яких закінчуються для нього поганенький.

Під удаваним хаосом у Ван Дормаль виявляється досить чітка структура, і після закінчення перегляду, гадати, що це було, не доводиться. Але спочатку не розгубитися важко. Який готував стрічку близько десяти років, режисер примудрився впихнути в неї марсіанські пейзажі і побут, плани сатирично-стерильного майбутнього і строкату гру деталей в дусі «Амелі», любовні сцени і телерепортажі з програми «Наука і життя». Причому, всі ці різниці химерно між собою перетасувати: мислення людини нелінійно, пояснює Дормаль, і показувати його треба якось так - викрутившись.

Якщо все це звучить як величне занудство, то тут нам слід вибачитися: поставлені на «шаффл» спогади раз у раз вистрілюють самоцвітами, в яких таланти художника стрічки (приз «Венеції») з'єднуються з відмінним дормалевим почуттям іронії. Але десять років, які збирався проект, не жарт, і трепет Дормаль до створених матеріалів - фільм триває майже два з половиною години - пояснимо, але межує з одержимістю. Втім, один з самих амбітних європейських проектів останніх років і не міг, напевно, бути коротше - невідомо, коли Євросоюз ще раз нашкрябає майже 60 мільйонів доларів бюджету на такий величний артхаус. А правильний хронометраж спогадів - питання надто тонкий, щоб сперечатися через зайвих хвилин.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Гражданский противогаз ГП-7Б
Противогаз ГП-7Б гражданский предназначен для защиты органов дыхания от отравляющих веществ, биологических аэрозолей, от широкого спектра аварийно химически опасных веществ, радиоизотопов

Fallout 4 Противогаз На Карте
Плагины и моды для Fallout 4 - Каталог модов. Мод улучшает частицы от стрельбы, взрывов и огня в Fallout 4. 19 151статья в Убежище. Добавить новую страницу. Противогаз-маска Править. Бриджуэй Траст

Бирка на противогазную сумку образец
Главная » Разное » Бирка на противогазную сумку образец Cincinnati, ohio national institute for occupational safety and health, 1987. В нижней части коробки старенького эталона располагается активированный

Противогазы - Информация о сайте
Противогаз — средство защиты органов дыхания, также бывают противогазы, обеспечивающие защиту зрения и лица. Защитные свойства противогазов различаются по типу защиты: фильтрующие  — от конкретных

Бирка На Противогаз Образец
Бирка на противогаз образец. Сумка с противогазом ставится биркой наружу. На сумки для противогазов, а также на чехлы для перчаток и плащей оп-1м, размером 3х5 см данный размер строго соблюдается, пришивают

О порядке проверок и замене фильтрующих противогазов при регулярном и длительном их применении
Распечатать Вопрос: На сайте компаний, выпускающих противогазы, указывается информация, что фильтрующие противогазы ГП-7 подлежат технической проверке не более 8 раз. А нормативного подтверждения

О ПРОТИВОГАЗЕ Противогаз надевается на голову солдата для
О ПРОТИВОГАЗЕ: Противогаз надевается на голову солдата для устрашения противника и подавления его боевого духа. Сами посудите: сидит противник в окопе, чай мешает ложечкой, никого не трогает. Вдруг сверху

Кто изобрел противогаз? Что повлияло на изобретение противогаза в России
До сих пор не известно, кто изобрел противогаз. Единого мнения по данному вопросу не существует. Их примитивные прототипы применялись еще в Средние века, когда врачи использовали специальные маски с длинными

Конструкция и принцип работы устройства противогаза
Начиная со школьной скамьи, каждый человек хотя бы приблизительно был знаком с противогазом. Аппарат был впервые применен в 1915 году во время боевых действий — тогда один из противников применил химическое

ОМЧС Резерв - Информационно-консультативный центр - Проверка противогазов
В соответствии с Федеральными законами №28-ФЗ «О гражданской обороне» и №68-ФЗ «О защите населения и территорий от чрезвычайных ситуаций природного и техногенного характера» все население страны должно