Рецензія на фільм «Пан Ніхто»

У номінувався на «Золотого Лева» фантазії «Пан Ніхто» з Джаредом Лето, бельгієць Жако Ван Дормаль намагається з'ясувати, скільки життів може прожити одна людина.

У номінувався на «Золотого Лева» фантазії «Пан Ніхто» з Джаредом Лето, бельгієць Жако Ван Дормаль намагається з'ясувати, скільки життів може прожити одна людина

Головний герой Немо приходить до тями 120-річним дідом в далекому майбутньому і дізнається, що він останній смертний в світі, де ніхто більше не вмирає і де його власна швидка смерть зроблена головним об'єктом реаліті-шоу. Про своє минуле Немо (Джаред Лето) нічого не пам'ятає, але справно відвідує сеанси гіпнозу, під час яких пам'ять починає повертатися до нього: минуле своє герой бачить калейдоскопом розрізнених віньєток, які складають не в одну, а відразу в кілька історій. Про те, яка з них - справжня, Немо не говорить, чи то тому що не хоче, чи то тому що не може.

За відправну точку спогадів стає час до його народження, коли він і інші діти чекали свого «виклику» на Землю в місці, що нагадує рекламу памперсів. Вперше історія розшаровується, коли розлучаються батьки примушують дев'ятирічного Немо вибирати один між одним: мама їде на поїзді в аеропорт, тато залишається на пероні, хлопчик повинен вирішити. Коли поїзд рушає, Немо кинувся услід ... і то чи встигає, то чи немає.

Історій, в яких життя героїв розкладалися на варіанти, було розказано досить, але Ван Дормаль знайшов вихід: замість того щоб фіксувати зовнішні результати різних «а що якби», він розгорнув «Пана Ніхто» в голові героя, чию справжню особистість ми дізнаємося тільки в самому фіналі. Поїзд їде, світ розколюється навпіл. Один Немо живе з мамою в Канаді, де у нього, позврослевшего, трапляється пристрасний роман з Ганною (Діана Крюгер), донькою маминого коханця. Інший Немо залишається в Англії з батьком. У другій версії герой пише роман про Марс і не дуже вдало закохується в тривожну блондинку Елізу (Сара Поллі). На черговому «перехресті» в долі Немо з'являється симпатична азіатка Джин, між Немо і трьома його жінками розігрується вісім доль, як мінімум, три з яких закінчуються для нього поганенький.

Під удаваним хаосом у Ван Дормаль виявляється досить чітка структура, і після закінчення перегляду, гадати, що це було, не доводиться. Але спочатку не розгубитися важко. Який готував стрічку близько десяти років, режисер примудрився впихнути в неї марсіанські пейзажі і побут, плани сатирично-стерильного майбутнього і строкату гру деталей в дусі «Амелі», любовні сцени і телерепортажі з програми «Наука і життя». Причому, всі ці різниці химерно між собою перетасувати: мислення людини нелінійно, пояснює Дормаль, і показувати його треба якось так - викрутившись.

Якщо все це звучить як величне занудство, то тут нам слід вибачитися: поставлені на «шаффл» спогади раз у раз вистрілюють самоцвітами, в яких таланти художника стрічки (приз «Венеції») з'єднуються з відмінним дормалевим почуттям іронії. Але десять років, які збирався проект, не жарт, і трепет Дормаль до створених матеріалів - фільм триває майже два з половиною години - пояснимо, але межує з одержимістю. Втім, один з самих амбітних європейських проектів останніх років і не міг, напевно, бути коротше - невідомо, коли Євросоюз ще раз нашкрябає майже 60 мільйонів доларів бюджету на такий величний артхаус. А правильний хронометраж спогадів - питання надто тонкий, щоб сперечатися через зайвих хвилин.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер